11 faktaa sinivaalista, kaikkien aikojen suurimmista eläimistä

Sinivalas
CC BY 2.0 -selaimen valokuvatFlickr

Sinivalas on suurin eläin, jonka tiedetään koskaan eläneen planeetalla. Tässä on mitä sinun täytyy tietää majesteettisesta merinisäkkäästä.

Kuvittele mielessäsi 10 tarinaa korkea eläin, joka kävelee kadulla, ja luultavasti aloitat kanavoida kuvia Godzillasta tai King Kongista. Mutta jos kuvittelet sen merinisäkkäinä ja asetat sen kyljelleen uimaan… nyt sinulla on sininen valas.

Balaenoptera musculus

, sinivalas, on suurin eläin, jonka on koskaan tiedetty eläneen planeetalla - suurempi kuin dinosaurukset ja elokuvan hirviöt syrjään. Jo syntyessään se on yksi maailman suurimmista eläimistä! .Planeetta on peitetty uskomattomilla, kiehtovilla olentoilla, mutta sinivalas on yksi superlatiivisimmista. Harkitse seuraavaa.

1. Kuinka suuri sinivalas on?

He ovat jättimäisiä. Yleensä pituus 80–100 jalkaa (24–30 metriä), pisin koskaan tallennettu oli upea 108 jalkaa pitkä.

Sinivalaskoko

© Ocean Institute

2. Kuinka paljon sinivalas painaa?

Nämä lempeät jättiläiset painavat jopa 200 tonnia eli noin 441 000 puntaa.

3. Heillä on suuret sydämet

Sinivalasen sydän on valtava! Se on noin 5 jalkaa pitkä, 4 jalkaa leveä ja 5 jalkaa pitkä ja painaa noin 400 kiloa; sen lyönti voidaan havaita kahden mailin päässä.

4. ... ja kielet

Pelkästään sinivalaan kieli painaa yhtä paljon kuin norsu.

5. Kuinka suuret sinivalasvauvat ovat?

Sinivalasvasikat ovat maapallon suurimpia vauvoja helposti, ja syntymähetkellä jo kuuluvat suurimpien täysikasvuisten eläinten joukkoon. Niiden poppi on noin 8 800 kiloa ja pituus noin 26 jalkaa. He saavat 200 puntaa päivässä! Niiden kasvuvauhti on todennäköisesti yksi nopeimmista eläinmaailmassa, ja kudos kasvaa useita miljardia kertaa 18 kuukauden aikana hedelmöityksestä vieroitukseen.

6. He ovat äänekkaita ... ja soittavat kaukopuheluita ilmaiseksi

Siniset valaat ovat itse asiassa kovimmat eläimet planeetalla. Suihkumoottori rekisteröidään 140 desibelin kohdalla, sinivalasoitto saavuttaa 188. Muut voivat kuulla heidän impulssiensa, voihkunsa ja valituksensa kielen jopa 1 000 mailin (1600 kilometrin) päässä.

7. Mitä sinivaalit syövät?

Siniset valaat juhlavat krillillä; heidän mahansa mahtuu 2200 kiloa pieniä äyriäisiä kerrallaan. He tarvitsevat melkein 9000 puntaa pieniä kavereita päivässä; ja kesällä ruokintakaudella noin 40 miljoonaa krillia päivittäin.

8. Ovatko siniset valaat nopeita?

He matkustavat paljon, viettäen kesät ruokailla napa-alueilla ja tekemällä pitkän matkan päiväntasaajalle talven mukana. Vaikka niiden ajonopeus on 5 MPH, ne voivat kiihdyttää jopa 20 MPH tarvittaessa.

Suurimmat elävät esineet - sinivalas

NOAA-valokuvakirjasto / CC BY 2.0

9. Heillä on pitkä elämä

Vaikka sinivalaat eivät ole läheskään yhtä vanhoja kuin maan vanhimmat puut, planeetan pisin eläin on sinisiä valaita. Eräänlainen kuin puiden renkaiden laskeminen, tutkijat laskevat korvien vahakerrokset ja voivat määrittää ballparkin iän. Vanhimpien, jotka ovat löytäneet tämän tavan, laskettiin olevan noin 100 vuotta vanhoja, vaikkakin keskimääräisen eliniän ajatellaan olevan noin 80-90 vuotta.

10. He olivat kerran lukuisia

Ennen valaanpyyjät löysivät öljytuotteen aarteen, jonka sininen valas voisi tarjota, numerot olivat anteliaita. Mutta kun 1900-luvun valaanpyyntikannat olivat tulleet saataville, melkein kaikki viimeiset niistä tapettiin ennen kuin he saivat maailmanlaajuisen suojelun vuonna 1967. WWF: n mukaan vuosien 1904 ja 1967 välisenä aikana yli 350 000 tapettiin eteläisellä pallonpuoliskolla. Vuonna 1931 valaanpyynnin kukoistuksen aikana surmattiin hämmästyttävä 29 000 sinivalaa yhdellä kaudella.

11. Heidän tulevaisuus on epäselvä

Vaikka kaupallinen valaanpyynti ei ole enää uhka, toipuminen on ollut hidasta ja uhat uhkaavat sinisiä valaita, kuten aluslakkoja ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kalifornian rannikon edustalla on yksi noin 2000 sinivalasta, mutta kaikki kertovat, että jäljellä on vain noin 10 000 - 25 000 yksilöä. Maailman luonnonsuojeluliiton (IUCN) punainen lista arvioi heidät uhanalaisiksi. Toivottavasti ajan myötä planeetan jättiläiset lempeät jättiläiset taas vaeltavat meret runsaasti.

Lähteet: WWF, Natoinal Geographic

Tämä päivitetty artikkeli on alun perin julkaistu vuonna 2017.